antun-toni petrić

Počasnici 2009.

Dragica Palaversa-Mijač
Tomislav Ivić
Nikola Pilić
Damir Šolman

Počasnici 2010.

Dino Rađa
Goran Ivanišević

Počasnik 2011.

Toni Kukoč

Počasnik 2012.

Mislav Bezmalinović

Počasnik 2013.

Ratko Rudić

Počasnik 2014.

Branko Cikatić

 

 

HEROINE SPLITSKOGA

SPORTA

Herci Ganza Čaljkušić
Robert Kučić
VETUS ITINERA
Tvrdi uvez

100 GODINA HAJDUKA

Jurica Gizdić
HNK HAJDUK
Tvrdi uvez

STARI PLAC

od ledine do legende

Jurica Gizdić
Robert Kučić
HNK HAJDUK
Tvrdi uvez

NIMA BALUNA

DO BASEBALL BALUNA

Mladen Cukrov
Baseball klub NADA
Tvrdi uvez

Osnivanje Muzeja sporta

Split zaista, po obimu svoje sportske aktivnosti, te postignutim rezultatima njegovih sportaša, poglavito broju sudionika Olimpijskih igara, kao i broju olimpijskih medaljonoša, predstavlja metropolu hrvatskog športa.

Taj, za neke pretenciozan naziv, sportski radnici Splita potkrepljuju podatkom da u svijetu ne postoji jedno gradsko područje, s oko 200.000 stanovnika, koje ima ovoliki broj uspješnih sportaša.
Naime, splitski sportaši predstavljaju, približno, trećinu svih hrvatskih sudionika Olimpijskih igara, odnosno olimpijskih medaljonoša, uz brojne svjetske, europske i regionalne medaljonoše. Split je bio domaćin mnogih značajnih sportskih priredbi od svjetskih, europskih i regionalnih prvenstava do šahovske olimpijade za žene. Bez sumnje tu posebno mjesto zauzimaju VIII. mediteranske igre 1979., koje predstavljaju prekretnicu u splitskom sportu, kako po svojoj izvrsnoj organizaciji i veličini, tako i po izgrađenim sportskim objektima koji su ostali splitskim sportašima na korištenje. Iza ove veličanstvene sportske priredbe ostala je i vrlo bogata dokumentacija pod nazivom Zbirka MIS-a.
Naprijed spomenuta bujna sportska aktivnost, koja svoje korjene vuče još od kraja XIX. stoljeća, kada su se u Splitu počele osnivati sportske udruge, dala je i bogatu sportsku ostavštinu, koja je i uvjetovala da se pojavi ideja o osnivanju Muzeja sporta.
Od brojnih ideja i napisa izdvajamo napis Zdravka Reića objavljen u Slobodnoj Dalmaciji, 11. rujna 1968., u kojem iznosi ideju poznatog i uvaženog splitskog sportskog povjesničara Duška Marovića, o osnivanju Muzeja sporta - Split.Također navodimo i članak Ante Fabjana, od 31. siječnja 1982., u kojem predlaže osnivanje Muzeja VIII. mediteranskih igara, kao i dopis Antuna - Tona Petrića, od 11. studenoga 1986., upućen tijelima Saveza za fizičku kulturu općine Split, o otvaranju Muzeja sporta - Split.

Kao prva stepenica ka otvaranju Muzeja sporta, upravni odbor Udruge za osnivanje Muzeja sporta - Split, prihvatio je prijedlog Zdravka Reića da se pristupi otvaranju Kuće slave splitskog sporta.

Iz povijesti splitskog sporta
Splitske olimpijske medalje

HELSINKI 1952.

zlato - veslanje:
Duje Bonačić; Petar Šegvić; Mate Trojanović;
Velimir Valenta
srebro - nogomet:
Vladimir Beara; Slavko Luštica; Bernard Vukas
srebro - vaterpolo:
Veljko Bakašun; Marko Brajnović; Lovro Radonić; Ivo Štakula; Boško Vuksanović

MEKSIKO 1968.

zlato - plivanje:
Đurđica Bjedov
srebro - plivanje:
Đurđica Bjedov
zlato - vaterpolo::
Ivo Trumbić; Uroš Marović

 


 

Vaše pohvale, prijedloge i opaske ovdje možete podijeliti s nama