Počasnici 2009.

Dragica Palaversa-Mijač
Tomislav Ivić
Nikola Pilić
Damir Šolman

Počasnici 2010.

Dino Rađa
Goran Ivanišević

Počasnik 2011.

Toni Kukoč

Počasnik 2012.

Mislav Bezmalinović

Počasnik 2013.

Ratko Rudić

Počasnik 2014.

Branko Cikatić

 

 

HEROINE SPLITSKOGA

SPORTA

Herci Ganza Čaljkušić
Robert Kučić
VETUS ITINERA
Tvrdi uvez

100 GODINA HAJDUKA

Jurica Gizdić
HNK HAJDUK
Tvrdi uvez

STARI PLAC

od ledine do legende

Jurica Gizdić
Robert Kučić
HNK HAJDUK
Tvrdi uvez

NIMA BALUNA

DO BASEBALL BALUNA

Mladen Cukrov
Baseball klub NADA
Tvrdi uvez

Vodstvo Muzeja sporta - Split u osnivanju s liijeva na desno: Mladen Cukrov (tajnik), Jurica Gizdić, Zdravko Reić (predsjednik), Mihovil Radja (voditelj), Toni Petrić, Robert Kučić.

 

O nama

Postojale su brojne ideje i zapisi o osnivanju Muzeja sporta, međutm, nažalost sve je samo i ostalo na idejama i prijedlozima.U međuvremenu, u okviru Splitskog saveza sportova, obnovljena je djelatnost, več od ranije postojeće Komisije za povijest sporta, koja je s vremenom, okupila petnaestoricu uvaženih splitskih sportskih radnika i sportskih novinara.
Ova Komisija je, među ostalim, u svom programu imala i pisanje knjige "Povijest sporta u Splitu 1918 - 1941".Sakupljajući materjale za pisanje ove knjige došlo se u kontakt s brojnim starim splitskim sportašima ili njihovim potomcima, te do saznanja što je još sačuvano od bogate sportske ostavštine.
Pokrenuta je ponovno inicijativa za osnivanje Muzeja sporta - Split, te je poglavarstvo grada Splita, početkom prosinca 2001.g. osnovalo Inicijativni odbor za osnivanje Muzeja sporta - Split u sastavu: Miroslav Delaš, Ivanka Marijan, Ivo Goran Munivrana, Mihovil Radja i Zdravko Reić, dodjelivši tome Odboru i prostorije za privremeni rad u Getaldićevoj 13.Za predsjednika Inicijativnog odbora imenovan je Zdravko Reić. Mihovil Radja je izabran za voditelja Muzeja sporta u osnivanju, te je on kao takav proteklih šest godina radio na sakupljanju i sistematiziranju sportske ostavštine.
Najprije je preseljena, vrlo obilna, Zbirka MIS-a, te je velikim dijelom i sistematizirana.Zatim je preseljena sportska biblioteka Splitskog saveza sportova, kao i dio arhive.Pregledani su i dopunjeni godišnji kompleti mnogih sportskih listova, koji su zatim i uvezeni.
U međuvremenu su pojedini članovi inicijativnog odbora, iz raznoraznih razloga, prestali s aktivnim djelovanjem u odboru, te se sva aktivnost svela na djelovanje Zdravka Reića i Mihovila Radje.
Nakon nekoliko napisa u tisku o djelovanju Muzeja sporta - Split u osnivanju, uslijedilo je donošenje mnogih vrijednih predmeta iz bogate spliske sportske ostavštine.Te predmete donosili su stari splitski sportaši ili potomci preminulih sportaša.
Prostor u Getaldićevoj je postao pretijesan, te su poduzete mjere za njegovim povečanjem, dok se usporedo radilo i na konačnom rješenju, tj. završnim poslovima na pripremanju postupka za osnivanje Muzeja sporta - Split.
U tom cilju je Komisija za povijest sporta Splitskog saveza sportova, na inicijativu Mihovila Radje, predložila osnivanje Udruge za osnivanje Muzeja sporta - Split, što je podržao Splitski savez sportova.
21. prosinca 2006.g. održana je sjednica Skupštine Udruge za osnivanje Muzeja sporta - Split, na kojoj je za predsjednika izabran Zdravko Reić, za podpredsjednika Mihovil Radja, te članovi Upravnog odbora Jurica Gizdić, Robert Kučić i Anton - Toni Petrić. Za tajnika je izabran Mladen Cukrov.

Izbor Kandidacijskog odbora za ulazak u Kuću slave splitskog sporta:

Tajnim glasovanjem devet članova Kandidacijskog odbora (predsjedavajući Siniša Tartgalia) u prvom krugu je propušteno sedam sportaša i dva sportska djelatnika. I to: u konkurenciji sportaša Đurđica Bjedov, Rato Tvrdić, četverac Gusara (svih 9 glasova), Vladimir Beara, Miro Mihovilović, Bernard Vukas (po osam glasova), Frane Matošić (7 glasova), u konkurenciji sportskih djelatnika Fabjan Kaliterna (9) i Branko Radović(7). Naknadnim konzultacijama s članovima Kandidacijskog odbora odlučeno je da se pred Odbor časti nađe još šest sportaša, koji su dobili najmanje tri glasa i tri sportska djelatnika, koji su dobili najmanje dva glasa. To su kod sportaša Ante Pivalica(5), Božo Grkinić, Željko Jerkov, Deni Lušić, Petar Skansi i Damir Šolman(po 3), a kod sportskih djelatnika Ivo Stalio(5), Luka Kaliterna i Leo Lemešić(po 2). Tako će Odbor časti na svojoj sjednici 31. srpnja odlučiti tko će od kandidiranih sportaša i sportskih djelatnika dobiti mjesto u Kući slave splitskog sporta. Odlučeno je da prve godine počast izbora u Kuću slave dobije devet sportaša i tri sportska djelatnika. Napominjemo da Odbor časti niukom slučaju nije vezan uz odluke Kandidacijskog odbora.

Kandidacijski odbor:

Na listi članova Kandidacijskog odbora je 15 poznatih sportskih djelatnika od kojih se svake godine sastavlja odbor od devet članova. Sastav Kandidacijskog odbora:

Odbor časti:

Odbor časti u svojim redovima ima tri kategorije: sportske specijaliste (16), sportske novinare (16) i splitske uglednike(20). Iz svaka kategorije se bira po sedam predstavnika i njih 21 odlučuje o izboru sportaša i sportskih djelatnika u Kuću slave splitskog sporta. Žiri se, dakle, sastoji od 21 člana, a za izbor u Kuću slave potrebno je da predloženi sportaš ili sportski djelatnik dobije najmanje 15 glasova, odnosno dvije trećine plus jedan glas.

Evo sastava tri kategorije članova Odbora časti od kojih će njih 21 odlučiti o izboru u Kuću slave:

Sportski specijalisti (16):

Vinko Bajrović(košarka), Ana Boban – Vučetić(plivanje), Lukša Čikareli (jedrenje), Boško Čavka (dizanje utega), Srećko Čudina(kuglanje), Srđan Ivanišević(tenis), Duško Krstulović(veslanje), Robert Kučić(gimnastika), Iljko Lončar (judo), Ivan Matas(boks), Ivo Goran Munivrana (stolni tenis), Mihovil Radja (ragbi), Neno Rogulj (rukomet), Ivan Veštić(atletika), Renato Vučetić(vaterpolo), Ante Žaja (nogomet).

Sportski novinari (16):

Milorad Bibić, Marko Bilić, Vladimir Dugandžić, Srđan Fabjanac, Joško Frančeski, Frane Jelinčić, Ivo Jurišić, Ozren Maršić, Mladen Mateljan, Edo Pezzi, Renzo Posinković, Jurica Radić, Zdravko Reić, Ante Verzotti, Nikica Vukašin, te po funkciji glavni urednik Slobodne Dalmacije(Mladen Pleše).

Splitski uglednici (20):

Nenad Cambj, Nenni Delmestre, Nikola Grabić, Karlo Grenc, Branko Grgić, Nansi Ivanišević, Željko Jerkov, Duško Kečkemet, Petar Krolo, Andro Krstulović-Opara, Anatolij Kudrjavcev, Tomislav marasović, Jakša Miličić, Ivan Pavić, Perislav Petrić, Mihovil Rismondo, Jerko Rošin, Ivo Šimunović, Matko Trebotić i Tamara Visković.

1. Hrvoje AKRAP
2. Šimun ANĐELINOVIĆ
3. Vinko BAJROVIĆ
4. Ivo BANOVIĆ
5. Marko BILIĆ
6. Igor BORASKA
7. Žarko BUBALO
8. Ozren BUŽANČIĆ
9. Nenad CAMBI
10. Mladen CUKROV
11. Tonči CVITANOVIĆ
12. Boško ČAVKA
13. Vladimir DUGAND ŽIĆ
14. Ante DUPLANČIĆ
15. Srđan FABIJANAC
16. Ante Čićo GANZA
17. Tomislav GABELIĆ
18. Jurica GIZDIĆ
19. Ivo GLUNČIĆ
20. Nikola GRABIĆ
21. Karlo GRENC
22. Žarko GRISOGONO
23. Mirko IVANČIĆ
24. Nansi IVANIŠEVIĆ
25. Vjekoslav IVANIŠEVIĆ
26. Stjepan JUKIĆ
27. Ivo JURIŠIĆ
28. Stipan JURIŠIĆ
29. Feđa KLARIĆ
30. Mirko KLARIĆ
31. Dinko KOVAČIĆ
32. Petar KROLO
33. Andro KRSTULOVIĆ
34. Duško KRSTULOVIĆ
35. Robert KUČIĆ
36. Iljko LONČAR
37. Branimir MAROVIĆ
38. Ozren MARŠIĆ
39. Josip MILAT
40. Đurđica MILETIĆ
41. Jakša MILIČIĆ
42. Magda MILOŠEVIĆ
43. Ivo Goran MUNIVRANA
44. Davor PAVIĆ
45. Vedran PAVIČIĆ
46. Renco POSINKOVIĆ
47. Čedomir RADIĆ
48. Jurica RADIĆ
49. Ljubomir RADIĆ
50. Zdravko REIĆ
51. Mihovil RISMONDO
52. Neno ROGULJ
53. Jerko ROŠIN
54. Davorin RUDOLF
55. Edi RUNJIĆ
56. Petar SLAPNIČAR
57. Pero SMOLĆIĆ
58. Vlatko ŠKILJO
59. Petar ŠKOVRLJ
60. Siniša TARTAGLIA
61. Matko TREBOTIĆ
62. Ivan VEŠTIĆ
63. Sergije VUJNOVIĆ