Baseball se počeo igrati u Splitu

95 godina od prvih bejzbol utakmica na Starom placu

U prosincu 1918. godine mornari s američkih ratnih brodova počeli su igrati bejzbol na Starom placu. Ova nepoznata igra zainteresirala je Splićane...

Ovu atraktivnu i zanimljivu športsku igru donijeli su u Split američki mornari u prosincu 1918.g. Završetkom I. svjetskog rata u splitskoj luci bili su stacionirani ratni brodovi Francuske, Italije, Velike Britanije i SAD-a. Mornari s njihovih brodova izlazili su u grad tražeći zabavu i razonodu, a neki i razbibrigu u športskim aktivnostima. Tako su američki mornari s ratnih brodova Pitsburg i Olympia počeli na Starom placu (igralište Hajduka) igrati svoju omiljenu igru – bejzbol (baseball). Tijekom vremena mornari su svoje bejzbol utakmice znali odigrati i u predigri nogometnih utakmica koje bi Hajduk odigravao protiv britanskih mornara.

Splitski mladići brzo su prihvatili ovaj novi šport i počeli ga igrati po ledinama Splita. Bejzbol postaje sve popularniji pa se osnivaju tzv. ulični klubovi: Marjan, Baščun, Mosor, Slaven i dr. Pored uličnih klubova i dva postojeća splitska športska društva Hajduk i Borac osnivaju svoje bejzbol sekcije.

Veliki doprinos razvoju bejzbola u Splitu dao je zapovjednik savezničke mornarice s broda Olympia ,američki admiral Philip Andrews. Bio je veliki zaljubljenik športa, posebno bejzbola. Pomogao je darivanjem športske opreme novoosnovanim bejzbol klubovima, odnosno sekcijama, kako u Splitu tako u Omišu, Sinju i Imotskome. Interesantno je da je oprema za bejzbol, preko Y.M.C.A. (Kršćanska međunarodna humnitarna organizacija ), poslana i Građanskom u Zagreb, ali nema saznanja da se bejzbol u to vrijeme tamo igrao. Intenzivno igranje bejzbola trajalo je dok su američki brodovi boravili u splitskoj luci.

Nakon potpisivanja mirovnog ugovora u Rapallu 12.XI.1920.g. američka flota, u travnju 1921.g., napušta Split i time dolazi do stagnacije igranja bejzbola. Neki od zaljubljenika bejzbola ponovno oživljavaju ovu igru na Spinutu 1934.g. Tako se 1934.g. rodio Baseball klub Krupa, prvi registrirani bejzbol klub u Kraljevini Jugoslaviji. Njegova aktivnost trajala je do 1941.g. kada se, nakon okupacije Splita od strane talijanske vojske i početka II.svjetskog rata, potpuno ugasila.

Nakon II.svjetskog rata u Splitu su mladići igrali tzv. benze što je bila iskrivljena verzija bejzbola. Ovu zanimljivu igru splitski mladići igrali su otprilike do 1958.g. kada se Split počeo naglo širiti i kada je bilo sve manje prikladnih ledina za igranje na benze“.

Vinko Milas i Rajko Kraljević, profesori Škole učenika u privredi u Solinu, ponovno su 1972.g. pokrenuli bejzbol. Sjetivši se u jednom razgovoru da su kao djeca igrali benze u predjelu Splita zvanom Pojišan, svoje su učenike tijekom nastave tjelesnog odgoja upoznavali s bejzbolom.Ti učenici, zajedno sa svojim profesorima, osnovali su 1974.g. Baseball klub Salona koji je te iste godine svoje sjedište iz Solina prenio u Split.

Zaslugom Slovenca Karla Tavčara iz Trsta dolazi do suradnje s Talijanskim bejzbol savezom ( FIBS ) koji u sljedećih nekoliko godina intenzivno pomaže razvoj bejzbola u Splitu, odnosno bivšoj Jugoslaviji. Prva povijesna bejzbolaška utakmica odigrana je u Splitu 9.rujna 1978.g. između Baseball kluba Nada (bivša Salona) i Baseball kluba Ježice iz Ljubljane u kojoj su Splićani uvjerljivo pobijedili rezultatom 20:1.

Tako je započeo razvoj bejzbola u Jugoslaviji.

Učestali su međusobni susreti te su održana i dva turnira (u Ljubljani i Splitu) na temelju kojih je 1980.g. Nada proglašena prvim neslužbenim prvakom Jugoslavije u bejzbolu. Na drugom neslužbenom prvenstvu Jugoslavije 1981.g. sudjelovali su klubovi : Ježica, Gunclje i Zajčki iz Ljubljane te Nada iz Splita. Prvenstvo je odigrano turnirski u dva dijela, a Nada je ponovno bila prvak Jugoslavije.

Ovi klubovi osnovali su radnu grupu nazvanu Nacionalna komisija koja se brinula o daljnjem razvoju bejzbola u Jugoslaviji. Nacionalna komisija je radila na organiziranju prvenstva Jugoslavije te je usvojila Pravilnik natjecanja.

Na prvenstvu Jugoslavije 1982.g. sudjeluju još dva kluba – Donat iz Zadra i Golovec iz Ljubljane.

Predstavnici Europske bejzbol federacije (CEB) na čelu s predsjednikom Brunom Beneckom, boravili su u Splitu i Beogradu od 5.do 8.prosinca 1982.g. gdje su vodili razgovore o daljnjem razvoju bejzbola u Jugoslaviji. U Beogradu je dogovorena suradnja s Jugoslavenskim olimpijskim komitetom. Razgovore je u ime Jugoslavenskog olimpijskog komiteta vodio glavni tajnik Časlav Veljić.

Povijesni datum za jugoslavenski bejzbol svakako je 1.srpnja 1983.g. kada je na kongresu Svjetske bejzbol federacije (IBAF,nekad AINBA), održanom u Anversu Jugoslavija primljena u članstvo. Kao predstavnik jugoslavenskih klubova na tom Kongresu je sudjelovao Danijel Seršić iz Splita koji je u Nacionalnoj komisiji bio zadužen za međunarodnu suradnju.Veliki doprinos, da Jugoslavija postane član AINBA-e, dao je predsjednik Talijanskog bejzbol saveza Bruno Beneck.

Tijekom 1983.g. osnivaju se klubovi Turbine u Karlovcu, Varaždin 1181 u Varaždinu kao i Baseball klub Zagreb.

Na sastanku svih jugoslavenskih bejzbol klubova održanom u Zagrebu 24.ožujka 1984.g. dogovoreno je da se Nacionalna komisija reorganizira na način da joj članovi postanu predstavnici svih bejzbol klubova u Jugoslaviji. Komisija je dobila naziv Nacionalna komisija za baseball i softball, sa sjedištem u Splitu. Za predsjednika je izabran Edo Deković, predsjednik Baseball kluba Nada.

Hrvatski baseball savez utemeljen je 1986.g. a službeno registriran 1989.g. sa sjedištem u Zagrebu.

Osim prvenstva Jugoslavije do 1991.g. igrana su i republička prvenstva Slovenije i Hrvatske. Nakon što se Hrvatska osamostalila, prvo prvenstvo Hrvatske odigrano je 1992.g. ,a momčad Nade osvojila je prvo mjesto i tako postala prvi prvak neovisne Hrvatske. Kako bi se podigla kvaliteta bejzbola 1998.g. organizira se tzv. Interliga u kojoj osim hrvatskih, sudjeluju klubovi iz Slovenije, Mađarske i Srbije. Od hrvatskih klubova, u natjecanju Interlige najuspješnija je momčad Karlovca sa 5 naslova prvaka, zatim Zagreb sa 4, Splt 2 i Varaždin s 1 naslovom .

Danas se bejzbol natjecanja u Hrvatskoj odigravaju u četiri kategorije od mladeži, kadeta, juniora do seniora.

Hrvatski klubovi i reprezentacija ostvarili su zavidne rezultate u Europi. Reprezentacija Hrvatske sudjeluje na međunarodnim natjecanjima prvenstva Europe od 1992.g., a najbolji plasman bio je izvanredno 8 mjesto. Od 1992. godine počinju sudjelovati i hrvatski klubovi u CEB-a kupu, kao i drugim europskim natjecanjima. Veliko priznanje Hrvatska je dobila 2009. godine kada je grad Zagreb bio jedan od domćain svjetskog prvenstva u bejzbolu. U ovoj zagrebačkoj grupi natjecali su se, uz Hrvatsku, Nikaragva, Japan i Velika Britanija. Hrvatska bejzbol reprezentacija bila je 18 na svijetu, što je svakako hvale vrijedno. Danas je bejzbol prepoznatljiv šport u Hrvatskoj, tako da su se pojavili novi klubovi u Čakovcu, Osijeku, Samoboru, Sisku, Šibeniku i Velikoj Gorici.

Literatura : Mladen Cukrov,Nima baluna do baseball baluna, Baseball klub Nada, Split 2009.

PRVACI HRVATSKE 1992 – 2013
1992 - NADA – Split
1993 - ZAGREB - Zagreb
1994 - OLIMPIJA - Karlovac
1995 - OLIMPIJA - Karlovac
1996 - ZAGREB - Zagreb
1997 - OLIMPIJA - Karlovac
1998 - OLIMPIJA - Karlovac
1999 - OLIMPIJA - Karlovac
2000 - KELTEKS ( Bivša OLIMPIJA ) - Karlovac
2001 - HAŠK - Zagreb
2002 - KELTEKS - Karlovac
2003 - KELTEKS - Karlovac
2004 - NADA - Split
2005 - NADA - Split
2006 - KELTEKS - Krarlovac
2007 - KELTEKS - Krlovac
2008 - ZAGREB - Zagreb
2009 - OLIMPIJA - Karlovac
2010 - NADA - Split
2011 - ZAGREB - Zagreb
2012 - NADA - Split
2013 - OLIMPIJA - Karlovac

Bejzbol u Splitu, na Spinutu 1934.g

 

Bejzbolaši Krupe . Snimka iz 1935.g. na Spinutu ispred crkvice Gospe od Spinuta. U tamnim dresovima igrači koji su igrali za stare, a u svjetlim igrači koji su igrali za mlade. Stoje slijeva : Bogoslav Bavčević, Stanko Kaliterna, Živko Petrović, Vinko Reić, Relja Vlak, Arsen Senjanović, Miljenko Marčić, Jozo Lozić i Frane Viculin. Čuče slijeva : Dušan Gusina, Josip- Bepo Radica, Marin Matošić, Nikica Koceić, Mate Viculin, Mile Kukoč, Ante Matošić-Mleci i Gojko Ivančić. Leže slijeva : Božidar Kučić i Sergije Petrović.

 

Nakon Hajduka na legendarnom Starom placu udomili su se, uz ragbijaše, bejbolaši splitske Nade. Detalj s utakmice protiv vječitih rivala iz Karlovca 2013. godine.

 

Mladen Sasso – rođen 1968.g., legenda splitskog i hrvatskog bejzbola. Počeo je igrati za prvu momčad sa 15 godina daleke 1983. i još uvijek žari i pali na bejzbol terenima.Bio je i prvi profesionalac iz Hrvatske koji je 1993. igrao za Wien Bulldogs iz Beča. Svoju igračku karijeru oplemenio je nastupima za reprezentaciju Hrvatske na mjestu bacača ( pitchera ).

 

Hrvatska bejzbol reprezentacija je već prepoznata u Europi po dobrim igrama i rezultatima.